De Epson ColorWorks CW-C6000 printers

De Epson ColorWorks C6000 kleurenlabelprinters

De Epson ColorWorks C6000 series bestaat uit een viertal modellen. De CW-C6000 kleurenlabelprinter serie is sinds begin 2020 op de markt. De introductie van deze nieuwe printer serie in de ColorWorks reeks was direct een groot succes. De Epson C6000 series vulde op diverse manieren de bestaande ColorWorks modellen zeer goed aan.

De Epson ColorWorks C6000 series is geen vervanging voor de reeds bestaande Epson ColorWorks labelprinters. De Epson CW-C6000 en Epson CW-C6500 modellen zijn op de markt gebracht als aanvulling op de bestaande modellen. Toch betekend dit wel het einde van de Epson GP-C831, echter was dit model nooit een echt succes. 

De Epson CW-C6000 series bevat kleurenlabelprinters geschikt voor het printen van hoogwaardige labels en tickets in kleur. Het samenbrengen van kleurbeheer en vele andere tools uit de verschillende Epson divisies heeft deze serie tot een echte alles kunnen gemaakt.

De 4 uitvoeringen van de Epson CW-C6000 series

De Epson ColorWorks CW-C6000 series bestaat uit vier printermodellen. De basistechniek van deze vier kleurenlabelprinters is gelijk. Zo werken ze alle vier met dezelfde printkop en met de zelfde inkt cartridges. Doordat de verschillende printers van de Epson C6000 series in de basis gelijk zijn is het goed mogelijk om de verschillende modellen te combineren. Zo kan er binnen 1 bedrijf gemakkelijk gewerkt worden met meerdere passende modellen zonder grote verschillen in werkwijze en zonder voorraad van verschillende types inkt cartridges.

Maar wat zijn dan de vier verschillende uitvoeringen van de Epson C6000 series en wat zijn de verschillen. De vier model types zijn de CW-C6000Ae, CW-C6500Ae, CW-C6000Pe en de CW-C6500Pe. Er is dus een verschil in het modelnummer (C6000 en C6500) en een verschil in de letters aan het einde van het type nummer (Ae en Pe)

CW-C6000 of CW-C6500

Binnen de CW-C6000 series is het eerste en wellicht grootste verschil zichtbaar tussen de CW-C6000 en CW-C6500. 

Het verschil tussen de Epson ColorWorks C6000 en de C6500 zit in de breedte van de labelprinter en daarmee de maximale afdruk breedte. De CW-C6000 uitvoeringen hebben een maximale afdruk breedte van 108 mm, ruim 4″ inch dus. De CW-C6500 uitvoeringen hebben een afdrukbreedte van 211,9 mm, ruim 8″ inch. De CW-C6500 printers zijn dus ongeveer 2x zo breed als de CW-C6000 printers. 

De Epson CW-C6500 labelprinters kunnen dus tot een A4 formaat label printen. Hierdoor zijn deze printers geschikt voor o.a. het printen van grotere product labels en A5 labels voor grootverpakkingen voor chemicaliën, zoals IBC containers.

Ae of PE

Een minder in het oog springend verschil maar wel uniek voor Epson zit tussen de “Ae” en de “Pe” modellen. Het verschil tussen deze 2 uitvoeringen zit in de functie na het printen van de labels. Daarmee wordt ook direct het toepassingsgebied compleet anders.

De “Ae” uitvoering staat voor “Autocutter, europe” wat inhoud dat dit een Europees model is met een automatisch papier mes. Deze uitvoering kan na het printen van 1 of meerdere labels het papier afsnijden (knippen).

De “Pe” uitvoering staat voor “Peeler, europe” wat inhoud dat dit een Europees model is met een peeler functie. Deze functie van de Epson printers is uniek voor de kleurenlabelprinter markt en is de eerste van zijn soort. Een Peeler functie geeft het label als het ware aan zonder het rugpapier. 

De 4 modellen van de Epson ColorWorks C6000 serie

CW-C6000Ae

Met een printbreedte van ruim 10 cm en een automatisch papiermes is de Epson CW-C6000Ae een ideale labelprinter. De Epson CW-C6000Ae wordt ook wel gezien als het basis model van de Epson C6000 series.

CW-C6000Pe

Deze Epson CW-C6000Pe combineert een maximale printbreedte van ruim 10 cm met een peeler functie. Deze uitvoering is ideaal voor inpak afdelingen en in een aantal automatische etiketeer toepassingen.

CW-C6500Ae

product photo EPSON Colorworks CW-C6500Ae left

De Epson CW-C6500Ae weet een maximale afdruk breedte van meer dan 21 cm te combineren met een zeer efficiënt papiermes. Deze combinatie maakt de CW-C6500Ae het meest populaire model binnen de Epson C6000 series.

CW-C6500Pe

product photo EPSON Colorworks CW-C6500Pe left

Een printbreedte van ruim 21 cm en een peeler functie, de Epson CW-C6500Pe heeft het beide. De Epson CW-C6500Pe is unieke kleurenlabel printer welke voor zeer specifieke toepassingen ingezet wordt.

Specificaties en functionaliteiten

Omdat de vier kleurenlabelprinters van de Epson ColorWorks C6000 series een gelijke technische basis hebben, delen de vier uitvoeringen veel specificaties. Uiteraard zijn er ook specificaties die per uitvoering verschillen zoals de maximale afdruk snelheid. 
Veel specificaties en functionaliteiten van de Epson ColorWorks C6000 serie zijn niet uniek. Echter zijn de combinatie van het segment, de combinatie van specificaties en de gemakkelijke inzetbaarheid wel uniek in de markt. De meeste functionaliteiten en specificaties worden gedeeld door alle modellen uit de Epson ColorWorks C6000 series.

Afdruk resolutie

Alle 4 de modellen in de Epson ColorWorks CW-C6000 serie hebben een afdruk resolutie van 1200×1200 dpi. Deze resolutie wordt ook wel als fotorealistisch gezien.

De afdrukresolutie is wel afhankelijk van de instellingen en materialen die gebruikt worden en beïnvloed de snelheid van de printer. Hoe sneller er geprint wordt, hoe lager de afdruk resolutie. 

BS5609 - GHS

De Epson ColorWorks C6000 printers zijn BS5609-gecertificeerd in combinatie met PE Matte-media.

Dit maakt deze kleurenlabel printers geschikt voor het printen van GHS/CLP labels. Het printen van labels in kleur is interessant voor de chemische industrie om flexibel om te gaan met gevaren symbolen en veranderende wetgevingen.

Verplaatsbare sensor

Even simpel als effectief, een verplaatsbare sensor. De sensor detecteert het begin en eind van de printer media. 

Door deze verplaatsbaar te maken is er nog meer vrijheid in de vormgeving van labels en tickets. Een verplaatsbare sensor maakt het printen van bijvoorbeeld ronde labels en sleufetiketten beter mogelijk.

Complete controle

Een 2,7 inch kleurenscherm, een compleet menu en een intelligente web interface. Epson heeft van alle divisies de slimste tools gepakt en samen gevoegd voor de Epson C6000 series.

Zo is er zowel bij de printer als op afstand complete controle over de configuratie en status van de label printers.

Service en betrouwbaarheid

De betrouwbaarheid van de Epson Colorworks printers heeft nog nooit ter discussie gestaan. Deze betrouwbaarheid is ook bij de Epson C6000 series zeer hoog.

Daarnaast profiteren de klanten van Businesslabels van de gratis* support. Zo helpt Businesslabels haar klanten om stilstand te minimaliseren. Ondersteuning is voor de klanten van Businesslabels altijd binnen telefoon bereik.

Vanuit Epson is de standaard garantie 1 jaar waarbij de monteur ter plaatse komt. Eventueel wordt de printer tijdelijk vervangen door een leenmodel. Via de Coverplus is dit nog verder uit te breiden naar meerdere jaren.

Geavanceerde kleurbeheer

Kleuren printers printen kleuren, dat is duidelijk. Maar het printen van professionele kleuren labels vraagt vaak ook om de “juiste kleuren”. Het printen van kloppende kleuren is bij standaard printers vrijwel onmogelijk, maar niet voor de Epson C6000 printers!

De Epson C6000 heeft hiervoor een oplossing door het gebruik van ICM profielen. Hiermee wordt het kleurbereik van de printer gemeten op een specifiek printer media.

Door het gebruik van een ICM profiel is het beter dan ooit mogelijk om de juiste kleuren en kleur verhoudingen te printen. Vraag waar nodig om de ICM profielen van Diamondlabels printer media.

Betaalbaar

De Epson printers van de ColorWorks C6000 serie zijn zowel in aanschaf als in gebruik zeer aantrekkelijk.

In de aanschaf is de Epson C6000 series relatief tot de beschikbare alternatieven zeer betaalbaar geprijsd. Aanschaf van een machine zoals een kleurenlabel printer pas stap 1.

Inkt verbruikt in €, een veel voorkomende vraag is “Hoeveel labels print ik met een cartridge”. Veel interessanter is de kostprijs per label, deze is zeer exact te berekenen door Businesslabels, neem hiervoor gerust contact op.

Tegenover een drukker moet de prijs per label terugverdiend worden door de flexibiliteit en snelheid van het zelf printen.

 

Symeres is een bedrijf dat zich bezig houdt met chemieoplossingen voor geneesmiddelen ontwikkeling, ofwel de farmaceutische industrie. Door het gebruik van hoogwaardige labels in kleur in de juiste huisstijl wordt er gebouwd aan een betere herkenbaarheid en daarmee naamsbekendheid in de markt. Dit past goed in de strategie van het bedrijf welke in meerdere landen vestigingen en samenwerkingen heeft. Uiteraard allemaal gericht op verdere groei en gebaseerd op flexibiliteit. Inmiddels wordt er met volle tevredenheid gewerkt met een Epson CW-C6000Ae labelprinters. De combinatie van flexibiliteit van het snijmes, de hoogwaardige labelmaterialen van Diamondlabels en de mogelijkheid om een kleurprofiel in te laden heeft geleid tot de meest ideale oplossing.

Aansturing en integratie

Epson heeft voor de ontwikkeling van de nieuwe CW-C6000 kleuren label printer serie goed geluisterd naar de wensen in de markt. Op basis van markt informatie heeft Epson er voor gekozen om de aansturing van de CW-C6000 serie breed op te zetten. Hiermee wordt voldaan aan diverse wensen uit de markt. Zo zijn er aansturingsmogelijkheden toegevoegd die met de eerdere modellen zoals de Epson TM-C3500 en Epson TM-C7500(G) niet beschikbaar waren. 

Microsoft Windows

Voor de label industrie is Windows ondersteuning de standaard. 

Voor het vervangen van de zwart/wit labelprinters is ondersteuning van Windows voor de kleuren labelprinters van Epson dan ook een logische keuze. Ook het feit dat vrijwel alle grote software pakketten, voor het automatiseren van het printen van labels, alleen onder Windows draaien speelt hierin mee.

Windows ondersteuning is dan ook standaard beschikbaar voor alle modellen van de Epson Colorworks kleurenlabel printer reeks.

macOS en iOS

macOS wordt industrieel nauwelijks gebruikt. Voor thermische labelprinters en industriële toepassing van kleurenlabel printers op het eerst oog dan ook niet belangrijk om te ondersteunen. 

Echter worden kleurenlabel printers ook veel ingezet als marketing instrument. Bij marketing afdelingen wordt veel gebruik gemaakt van grafische software pakketen. In de grafische industrie is het gebruik van Apple producten dus macOS (en iOS).

Epson heeft daarom besloten om de Epson CW-C6000 serie ook volledig op Mac te ondersteunen.

Linux

Linux is binnen de OS wereld bekend als open source besturingssysteem. Omdat het open source is, is het vooral populair bij programmeurs.

De vrijheid die Linux bied als besturingssysteem, maakt dat dit systeem veel gebruikt wordt voor maatwerk toepassingen. Linux is daarom veel gezien in specifieke markt toepassingen in bijvoorbeeld de bloemen en planten industrie. 

Om de Epson CW-C6000 printers naadloos te integreren in Linux heeft Epson een volledig ondersteund driver pakket ontwikkeld.

SAP intergratie

SAP software, veel bedrijven bedrijven werken er mee. Hoewel het vooral bekend staat als de software voor grote multinationals zijn er ook vele midden en klein bedrijven die hiermee hun processen automatiseren.

Het is wel zo handig als de kleurenlabel printers hier naadloos op aansluiten. Waar voorheen gekozen werd om de Epson ColorWorks modellen via een omweg te integreren is nu gekozen voor een volledige integratie in SAP.

Epson is hiervoor een SAP Member Gold partner gewonden in het SAP “Printer Vendor Program”. Hierdoor worden de Epson CW-C6000 printers volledig ondersteund door SAP bedrijfssoftware. 

Label automatisering

Voor geautomatiseerde label print oplossingen zijn diverse software pakketten beschikbaar. Dergelijke software pakketten stroomlijnen de soms complexe datastromen naar eenvoudig toe te passen label print oplossingen.

De meest bekende label print oplossingen draaien op Nicelabel en Bartender. Er bestaan echter ook vele andere zoals CODESOFT en PrintNode.

De Epson CW-C6000 wordt door alle grote en vrijwel alle kleinere software pakketten ondersteund. Voor specifieke software en cloud integraties is het altijd verstandig om contact op nemen.

ESC/Label

Kleuren label printers gaan op termijn de zwart/wit printers vervangen. Om deze voornamelijk thermische labelprinters naadloos te kunnen vervangen heeft Epson ESC/Label geïntroduceerd.

ESC/Label van Epson is gebaseerd om de meest gebruikte taal van thermische labelprinters. Hierdoor zijn de Epson CW-C6000 printers instaat om de thermische labelprinter taal als het waren te verstaan. Dat maakt het snel en eenvoudig vervangen van thermische labelprinters zonder wijzigen mogelijk.

Zo is het naadloos vervangen eenvoudig en kan er rustig gewerkt worden aan het toevoegen van kleur op de labels.

"Sinds de Epson CW-C6000 printers leverbaar zijn zien we een duidelijke verschuiving in verkopen van de printers. Waar voorheen de Epson TM-C3500 hier en daar te kort schoot en de Epson TM-C7500 printers te duur waren, heeft Epson nu printers die vrijwel iedere toepassing aan kunnen. Daarom zijn de Epson C6000 printers een zeer welkome aanvulling. Doordat de Epson C6000 serie aangeboden wordt in 4 modellen is de keuze tussen de mogelijkheden wat groter. Het is dan ook belangrijk om de voor en nadelen van verschillende mogelijkheden goed in beeld te hebben, zo kan er bepaald worden welk model het beste past bij de gebruiker."

Welke uitvoering

Welke uitvoering het beste past in welke situatie is wellicht de meest lastige vraag om te beantwoorden. Voor 90% van de toepassingen is de keuze vooral gebaseerd op het label formaat om vervolgens de keuze te maken voor de printers met een automatisch snijmes. Daarnaast wordt er soms bewust gekozen voor de Epson CW-C6500Ae om zo universeel mogelijk te kunnen werken.

Wat moet je weten om een juiste keuze te kunnen maken?

Epson CW-C6000 v.s. Epson CW-C6500

Het voordeel van de CW-C6500 ten opzichte van de CW-C6000 is uiteraard de maximale label breedte.

De maximale printbreedte van 211,9 mm en een maximale papierbreedte van 215,9 mm bied een enorme reikwijdte qua mogelijkheden. Daarnaast kan de CW-C6500 net als de CW-C6000 ook werken met een papier breedte van 25,4 mm wat ook zeer kleine labels printen mogelijk maakt.

Qua labelformaat heeft de Epson CW-C6500 dan ook het grootste bereik en is dus het meest universeel inzetbaar.

Als de Epson CW-C6500 breder kan dan de CW-C6000 en verder gelijk is, waarom dan toch kiezen voor de Epson CW-C6000? 

Het voordeel van de CW-C6000 ten opzichte van de CW-C6500 is niet alleen de aanschaf prijs. Een ander belangrijk verschil is namelijk de maximale buitendiameter van de labelrollen. Vanwege het gewicht van een labelrol is bij de bredere CW-C6500 gekozen voor een maximale buitendiameter van 152 mm, bij de CW-C6000 is dit 203 mm. 

Daarmee heeft de CW-C6000 niet alleen meer labels op een rol en dus minder rol wisselingen. De CW-C6000 is hiermee ook meer marktconform.

Alle voordelen

Behoefte aan de voordelen van de CW-C6500 qua labelformaten maar toch kunnen werken met grote rollen. Het klinkt als een utopie.

Toch is het goed mogelijk om de voordelen van de CW-C6500 te benutten zonder last te hebben van de nadelen van een kleinere rol diameter. Om dit te bereiken kan er gebruik gemaakt worden van een externe unwinder

Door het gebruik van een unwinder kan er een grotere rol diameter gebruikt worden, hiermee is het aantal beschikbare labelrollen ineens een stuk groter en daarmee de printer optimaal inzetbaar.

“Als specialistisch leverancier van NFC-tags willen wij graag onze klanten kleine oplagen van bedrukte watervaste NFC-stickers kunnen leveren met een zeer snelle levertijd. Hiervoor hebben wij in samenwerking met één van onze producenten speciale kunststof NFC-stickers laten ontwikkelen. Gedurende het ontwikkelproces wilden wij dit graag testen op de Epson CW6500. Businesslabels was zo vriendelijk ons uit te nodigen zodra ze de printer in huis hadden, om samen de printer met deze labels te testen. Hun expertise en advies heeft ons geholpen dit project tot een succes te maken. Naast deze speciale toepassing gebruiken wij deze printer ook dagelijks voor product labels, adreslabels etc. We zijn zeer tevreden met de printer!”

De voordelen van de peeler functie (Pe)

Wat is het

Een peeler functie op een labelprinter is gemaakt om de labels als het ware aan te geven. In het Engels noemen ze het ook wel een “peel and present functionality”. 

De peeler functie van de Epson CW-C6000 serie bied het label aan zonder rugpapier. Het rugpapier, waar de labels op zitten, wordt naar beneden afgevoerd en het label zelf komt uit de printer. Doordat het label nog vast zit op een paar millimeter rugpapier blijft deze wel hangen maar kan deze toch zeer eenvoudig gepakt worden. 

Tijdens het aanbieden van een geprint label zorgt een sensor dat de printer in een pauze stand gaat. Zodra het geprinte label is weggenomen zal de printer het volgende label printen en dus weer aangeven zolang er nog labels te printen zijn.

Wanneer gebruiken

Een peeler functie zorgt door voor het efficiënt aangeven van de labels die geprint moeten worden. Deze kunnen daardoor zeer eenvoudig 1 voor 1 afgenomen en gebruikt worden.

Dit principe is dan ook zeer efficiënt bij productie- en verpakkingsbedrijven die handmatig verpakken. Bijvoorbeeld bij het samenstellen van assortimentsdozen.

Door de printer een opdracht te geven voor een x aantal labels kan men zeer efficiënt de goederen verpakken en 1 voor 1 voorzien van het bijhorende label. Het werken met een peeler is ten opzicht van het werken vanaf een labelrol tot wel 80% efficiënter.

Peeler modellen worden ook ingezet in automatische etiketeer oplossingen.

Nadelen

Naast de vele voordelen die een peeler functie kan bieden, zijn er ook nadelen.

Bij de keuze voor een CW-C6000Pe of CW-C6500Pe is het veelal zo dat er een printer per werkplek aangeschaft moet worden. De printer staat immers op de plaats waar de label geplaats worden. Hierdoor is de investering in een aantal gevallen initieel hoog, echter zorgt de efficiency hiervan wel voor een hoge ROI. 

Een ander nadeel is het ontbreken van het snijmes. Hierdoor is de printer minder geschikt voor het printen van een serie labels die op een andere locatie geplaatst moeten worden.

De keuze voor de peeler functie is een fabrieksoptie en kan niet naderhand gewijzigd worden. 

Automatisch snijmes, de voordelen

Het automatische snijmes van de Ae modellen in de Epson CW-C6000 reeks kan gebruikt worden voor flexibele label formaten.

Hiermee wordt bedoeld dat de printer het labelformaat in de lengte kan bepalen door deze op de gewenste lengte af te snijden. In dit geval wordt er gewerkt met een zogenaamde eindeloze labelrol. 

Op deze manier is alleen de breedte van de labels vast, verder kan ieder label een ander formaat hebben door in de lengte te variëren.  

Het automatische snijmes kan ook handig zijn in geautomatiseerde toepassingen en bij veel wisselende printopdrachten. 

Zo kan het snijmes ingezet worden om aan het einde van iedere printopdracht te knippen om zo de labels per product gemakkelijk te scheiden. Ook kan de printer ingesteld worden om na een vooraf ingesteld aantal labels te knippen. 

Op de manier zijn de labels altijd in de juiste setjes bij elkaar te houden en kunnen ze eenvoudig mee naar de plaats van bestemming.

Aanschaf

Het laatste voordeel is het financiële voordeel. Het Ae modellen van de Epson CW-C6000 reeks zijn namelijk een stuk voordeliger dan de Epson Pe modellen van de CW-C6000 reeks.

De Epson CW-C6000Ae en Epson CW-C6500Ae zijn door het financiële voordeel de meest gekozen modellen. Ze zijn immers naast goedkoper ook universeler inzetbaar. 

Enkele voor specifieke toepassingen waarbij een peeler functie een echte meerwaarde bied zal er gekozen worden voor een duurdere Pe versie.

"Voor iedere toepassing een ander materiaal en voor ieder bedrijf een andere aansturing. Labels printen lijkt soms heel makkelijk maar er is meer om over na te denken dan alleen wat wil je printen. Denk hierbij aan de uitstraling en welke eigenschappen moet het label hebben. Moet het budget zijn of moeten de label bestand zijn tegen Chemicaliën? Maar ook zaken als hoe ga je de labels printen? Vanuit een ERP systeem, PDF of is er een geautomatiseerd labelprint programma nodig? Allemaal lastige vragen, gelukkig staat Businesslabels klaar om daarmee te helpen met passend advies en ondersteuning, zowel in het voortraject als tijdens gebruik."

Veel voorkomende toepassingen

Labels worden voor talloze toepassingen geprint, zowel zwart/wit labels als labels in kleur. Al deze labels zijn in een aantal segmenten in te delen maar delen allemaal een paar kenmerkende eigenschappen. Ieder label deelt namelijk een doel van informeren. De informatie is in te delen in verplichte informatie (wettelijk verplichtingen), product informatie, en design informatie (logo, huisstijl, “gevoel”).

Er zijn oneindig veel toepassingen voor labels. Zo zijn er functionele labels zoals adres labels, deze bevatten enkel informatie die functioneel moet zijn. Zo moet de barcode scanbaar zijn en tekst leesbaar. De functie van kleur is hierbij veelal beperkt maar zeker aanwezig. Zo kan kleur helpen met snelle visuele identificatie. Daarnaast zijn er “design” labels zoals product labels. Dergelijke labels hebben baat bij kleur om zo een uitstraling te krijgen. Veel toepassing van labels in kleur vallen ergens tussen deze 2 categorieën doordat verplichte en noodzakelijk informatie gecombineerd wordt met design en huisstijl.